Zupka idealna na
chłodne dni. Rozgrzewa, zaspokaja głód, dostarcza witamin.
Pozornie niczym nie wyróżniający się smak może zaskoczyć nawet
najbardziej wymagające podniebienia. Oto nasz przepis na orientalny
krem z marchwii.
Składniki:
0,5 kg marchwii
0,5 kg marchwii
duża cebula
kawałek pora (ok 10 cm)
2 łyżki masła
1l wody
Pół łyżeczki kolejno:
kminu rzymskiego
cynamonu
papryki słodkiej
Szczypta pieprzu cayenne
Łyżka sosu sojowego
3 liście laurowe
5 ziarenek kolejno: pieprzu i ziela angielskiego
4 łyżki pomidorów (z puszki, krojonych)
80 ml mleka kokosowego
2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
Łyżeczka soli
Pęczek natki pietruszki
100g ziaren słonecznika
kawałek pora (ok 10 cm)
2 łyżki masła
1l wody
Pół łyżeczki kolejno:
kminu rzymskiego
cynamonu
papryki słodkiej
Szczypta pieprzu cayenne
Łyżka sosu sojowego
3 liście laurowe
5 ziarenek kolejno: pieprzu i ziela angielskiego
4 łyżki pomidorów (z puszki, krojonych)
80 ml mleka kokosowego
2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
Łyżeczka soli
Pęczek natki pietruszki
100g ziaren słonecznika
Marchew, cebulę i por
obieramy, płuczemy (szczególną uwagę zwróćmy na por – może
zawierać piasek). Marchew kroimy w plasterki o grubości około
0,5cm, cebulę siekamy w piórka, a por – w pół-plasterki.
W garnku o grubym dnie
roztapiamy masło, dorzucamy cebulkę, lekko podduszamy, dość
wolno, by cebula się nie usmażyła, a lekko zeszkliła. Dorzucamy
pora, po chwili także marchewkę, podnosząc temperaturę. Całość
podgrzewamy około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
W miseczce mieszamy
kmin, cynamon, paprykę, pieprz cayenne, a także liść, ziele i
pieprz (dobrze jest ostatnie trzy przyprawy związać w gazę
niejałową – łatwiej będzie je usunąć).
Przygotowaną mieszankę
dodajemy do warzyw, wraz z połową posiekanego imbiru i pomidorami,
sosem sojowym, cały czas mieszając. Należy uważać, by warzywa
nie przypiekały się.
Po około 2 minutach,
dolewamy pozostałą objętość wody. Doprowadzamy do wrzenia.
Pozostawiamy na małym
ogniu pod przykryciem przez około 30 min, co jakiś czas mieszając.
W między czasie ziarna
prażymy, a natkę pietruszki siekamy.
Z garnka wyciągamy
woreczek z przyprawami, dodajemy pozostały imbir i miksujemy
wszystko na gładką masę. Dodajemy mleko kokosowe, sól.
Doprowadzamy do wrzenia, ewentualnie doprawiamy do smaku świeżo
mielonym pieprzem.
Serwujemy z dodatkiem
świeżo posiekanej pietruszki i prażonym ziarnami słonecznika.
No comments:
Post a Comment