Monday, January 18, 2016

Paella ai frutti di mare


Paella to tradycyjne hiszpańskie danie, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Fantastyczna fuzja smaków, bardzo dużo walorów odżywczych i bajecznie prosty przepis. Wystarczy tylko przestrzegać dwóch zasad:
  1. Wybierając ryż kierujmy się kształtem ziarniaka. Powinien być możliwie najbardziej okrągły (ryż typu Basmati odpada).
  2. Mięso wybierane do Paelli powinno być świeże, zwarte, które nie rozpadnie się podczas gotowania.





Składniki:
Małże czarne duże - omółki  250g
Małże jasne - sercówki 250g
Białe mięso ryby - ja wybrałam dorsza 300g
Ryż o okrągłych ziarnach: bomba, arborio lub ryż do sushi 300g

Oliwa z oliwek 3 łyżki
Czosnek - 3 ząbki
Papryka czerwona 1 szt.
Pomidory krojone w puszce
Oliwki czarne- 15-20 szt.
Woda 800 - 1000 ml (lub bulion)

Papryka słodka 1/2 łyżeczki
Papryka ostra 1/4 łyżeczki
Papryka wędzona 1/2 łyżeczki
Szafran (szczypta)
Sól

Oliwa z oliwek 5-6 łyżek
Czosnek 2 ząbki
Natka pietruszki
Cytryna



Przygotowanie Paelli rozpoczynamy od przygotowania owoców morza. Wybierając surowce kierujmy się swoimi preferencjami, doskonale nadają się także krewetki, kalmary czy ośmiorniczki.
Muszle płuczemy, czyścimy z osadu, glonów czy innych zanieczyszczeń. Rybę płuczemy, ścinamy błonki, kroimy w kostkę o boku około 2cm.

Na dużej patelni (szerokiej o niewysokim rancie) rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz papryki suszone: słodką, ostrą i wędzoną. Przesmażamy chwilę, pilnując by przyprawy nie przyrumieniły się. Dodajemy pomidory z puszki, dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę  (lub bulion) i szafran. Jeśli używamy bulionu, który jest słony - soli nie dodajemy. W przypadku wody należy dodać łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy, a następnie dosypujemy ryż, zaznaczając nim kształt na patelni w kształcie X. Odpowiada to mniej-więcej ilości ryżu potrzebnej do przygotowania dania na danej patelni, ponownie mieszamy. Od tego momentu nie używamy już łyżki.
Po około 5 minutach gotowania w ryż wciskamy pojedynczo i równomiernie sercówki i kostki ryby. Danie gotujemy kolejnych 10 minut. Po czasie na powierzchni rozkładamy omółki (najlepiej połówki) i czarne oliwki, przykrywamy i gotujemy następnych 10 minut.

Dodatkowo przygotowujemy oliwę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i poszatkowaną pietruszką, a także ósemki cytryny. 





Przed podaniem Paellę polewamy czosnkowo-pietruszkową oliwą i układamy na powierzchni cząstki cytryn. Ja wybrałam cytryny tureckie, o lekko pomarańczowy miąższu i bajecznym aromacie.


Naszą wersję wzbogaciliśmy o kieliszek doskonałego, schłodzonego białego wina Robola z gorącej wyspy Kefalonia.




¡buen provecho!

S.

No comments:

Post a Comment