Składniki:
Kostka twarogu chudego (ok. 250g)
Gęsty jogurt naturalny (ok. 800g)
Brązowy cukier (ok. 30g)
Cukier waniliowy (1 łyżeczka stołowa)
Żelatyna (ok. 30g)
Woda (ok. 80ml)
Świeże owoce (u mnie truskawki)
W gorącej wodzie dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Lekko studzimy.
Twarożek miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy jogurt. Dodajemy cukier waniliowy, dokładnie blendujemy [blender świetnie się sprawdza].
Do żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej, by wyrównać temperatury, a następnie stopniowo dolewamy ją do pozostałej masy, cały czas miksując. :-)
Wylewamy do tortownicy lub innego naczynia, wstawiamy do lodówki, by stężała.
Po około 3h na wierzchu układamy owoce. Doskonale sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie czy morele. A może preferujecie miks owocowy?
Sernik doskonale chłodzi, jest lekki i smaczny, a nie obciąża naszego sumienia przed "sezonem bikini". Smacznego! :-)
z pozdrowieniami
S.
No comments:
Post a Comment