Tuesday, May 13, 2014

Lekka kuchnia na wiosnę!

Coś lekkiego w nowej odsłonie - pieczony MINTAJ z cytryną, chilli, pietruszką i dymką.

Doskonały dla wszystkich wielbicieli ryb - lekko pikantny i bardzo aromatyczny. U nas w towarzystwie szparagów, słodkich pomidorków koktajlowych z bazylią, czosnkiem i dymką (w postaci salsy) oraz uparowanych ziemniaczków z oliwą czosnkowo-rozmarynową.



Jest świetną alternatywą dla smażonej ryby, tłustej i ciężkostrawnej. Idealnie nadaje się też dla tych, którzy nie mogą poświęcić w kuchni zbyt wiele czasu. 

A więc by przygotować rybę, potrzebujemy:
filety z mintaja (jeśli mrożone - bez glazury)
papryczkę chilli
sok z połówki cytryny
garść świeżej pietruszki
cebulkę dymkę
oliwę z oliwek
sól i pieprz 



Wykonanie: opłukaną, rozmrożoną rybę lekko posypujemy pieprzem i solą. Szatkujemy pietruszkę, papryczkę i cebulkę. Dodajemy do ryby. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180st.C. 

Na blasze układamy rybę tak, by wszystkie składniki z marynaty znalazły się na wierzchu ryby. Pieczemy około 15-20min. 


W naszym wypadku rybie towarzyszy Salsa pomidorowa. Wykonujemy ją z:
świeżych pomidorów koktajkowych - są łatwo dostępne i (póki co) dużo bardziej aromatyczne od tych klasycznych pomidorów,
cebulki dymki
świeżej bazylii
oliwy z oliwek
soli i pieprzu
Posiekane pomidorki łączymy z bazylią, solą, pieprzem i oliwą. Mieszamy. Odstawiamy na chwilkę (by smaki i aromaty dobrze się połączyły).  

Szparagi i ziemniaczki: obrane i ugotowane na parze. Nic trudnego. 
(Gotujemy ok. 15-20 min - ziemniaczki; 10 min - szparagi)


Oliwa rozmarynowo-czosnkowa idealnie łączy te wszystkie smaki - polecam ją nawet do pieczywa, jeśli przygotujemy ją kilka dni wcześniej - będzie doskonała. U nas jako dodatek do ziemniaczków.
[Do oliwy dorzucamy 2-3 ząbki czosnku oraz umyte i osuszone gałązki rozmarynu]. 


Smacznego! 


2 comments: