Wednesday, December 3, 2014

Staropolski piernik długodojrzewający.

Kochani, choć do Świąt zostało jeszcze trochę czasu, to jest to ostatni moment na zarobienie długodojrzewającego piernika według staropolskiej receptury.
Jak co roku, 5-6 tygodni przed Świętami Bożego Narodzenia pieczemy pierniki według przepisu naszego pradziadka. Jednakże w tym roku potowarzyszy im także ten pyszny, klasyczny piernik, wypełniony słodkimi powidłami śliwkowymi, których specjalnym przygotowaniem (nad ogniskiem, w sadzie) zajął się nasz tata.

A więc, ciasto o którym mowa zawdzięcza swój niepowtarzalny aromat długiemu leżakowaniu w chłodnym i zacienionym miejscu. Czas wymagany to 3-5 tygodni, ale zapewniam, że 3 tygodnie w zupełności wystarczą.





Składniki, których potrzebujemy: 
1 kg mąki pszennej
1,5 szklanki cukru 
0,5kg miodu 
130 ml mleka
200g masła
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki przyprawy do piernika (mieszanka cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, pieprzu i papryki)
2 łyżki ciemnego kakao
pół łyżeczki soli
3 jaja 



Cukier, miód i masło podgrzewamy w garnku, aż do rozpuszczenia się cukru. Studzimy.
Mleko wraz z sodą oczyszczoną, korzeniami dodajemy do przestudzonej masy, wbijamy jaja, dodajemy sól, kakao i mąkę. Wyrabiamy ciasto,






Konsystencja ciasta jest półpłynna, luźna. Nie przejmujmy się. W trakcie dojrzewania zgęstnieje, a wypieczony piernik będzie doskonały.

Przed Wigilią (3-4 dni) ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części. Wypełniamy nim foremki wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170st. C. przez około 30-35 minut. Ostudzone i wypieczone ciasto przekładamy DUŻĄ ilością powideł, a wierzch pokrywamy polewą czekoladową.

Ale póki co musimy zadowolić się piernikową kawą lub mandarynkami.
Oby do Świąt, Kochani!

Smacznego!

S.

No comments:

Post a Comment