Friday, November 7, 2014

Pieczony pstrąg po wrocławsku.

Dzisiejszym bohaterem jest pstrąg, znany bywalec polskiej kuchni. W jakiej wersji go dziś proponujemy? U nas wystąpi w towarzystwie rozmarynu, czosnku oraz sosu curry. [Let's do it!]




Składniki: 
2 pstrągi średniej wielkości
2 ząbki czosnku w łupinie
2 gałązki świeżego rozmarynu 
1 cytryna
łyżeczka przyprawy curry
1 żółtko
sól
pieprz
łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek




Pstrągi oczyszczamy, myjemy, odcinamy głowy. Nacieramy je solą i pieprzem, a do wnętrza wkładamy po jednym, przekrojonym na pół ząbku czosnku, odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Cytrynę dzielimy na dwie części. Z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy w plastry. Z folii robimy łódeczki do pieczenia ryby (tak by sok nie wyciekał), proponuję użyć mocnej folii aluminiowej.

W miseczce ucieramy żółtko z przyprawą curry, sokiem z cytryny i musztardą, stopnniowo dodając oliwę z oliwek. Powstaje nam gęsty, gładki sos.




Rybę układamy w łódeczkach z folii, na wierzchu układamy plastry cytryny i gałązki rozmarynu. Wstawiamy do piekarnika [175st. C.] na 20 minut. Po tym czasie rybę polewamy sosem i pieczemy kolejnych 15 minut. I gotowe!
[Zdrowo i smacznie] 




Tak przygotowany pstrąg jest delikatny, a jednocześnie bardzo aromatyczny. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako doskonały dodatek do kanapek! Wybierzcie swoją ulubioną wersję. Smacznego!

No comments:

Post a Comment