Saturday, January 17, 2015

Czekoladowe muffiny z konfiturą porzeczkową. [Chocolate muffins with blackcurrant jam.]

Coś słodkiego, coś prostego, coś czekoladowego. Kto nie lubi czekolady? Serwujemy dziś czekoladowe muffiny. Do dzieła! 



Potrzebujesz: 
- 100g masła
- 200g cukru
- 2 duże jaja
- łyżka serka naturalnego
- łyżka śmietany 
- 6 łyżek mleka
- 270g mąki 
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- konfitura [możesz użyć swojej ulubionej]
- 2 tabliczki czekolady

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja, serek, śmietanę i mleko. Miksujemy na gładką (rzadką) masę. Przesianą mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i kakao. Dodajemy do ciasta i dalej miksujemy. Masa powinna być jednolita, gładka i gęsta (konsystencja budyniu).

Czekoladę kroimy w kostkę (u nas jest to biała czekolada), dodajemy do ciasta, mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Formę do muffin wykładamy kwadratami wyciętymi z papieru do pieczenia. Na każdy kawałek wykładamy płaską łyżkę ciasta, a na nią łyżeczką nakładamy "wyspę" z dżemiku, przykrywając drugą łyżką ciasta.

Tak przygotowane muffiny pieczemy około 22-25 minut. I gotowe!




Czekoladowe ciasto, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, kwaskowa konfitura i smakowite kawałki czekolady tworzą razem wspaniałą całość!

We love cookies! <3

Smacznego!

2 comments: