Coś słodkiego, coś prostego, coś czekoladowego. Kto nie lubi czekolady? Serwujemy dziś czekoladowe muffiny. Do dzieła!
Potrzebujesz:
- 100g masła
- 200g cukru
- 2 duże jaja
- łyżka serka naturalnego
- łyżka śmietany
- 6 łyżek mleka
- 270g mąki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- konfitura [możesz użyć swojej ulubionej]
- 2 tabliczki czekolady
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja, serek, śmietanę i mleko. Miksujemy na gładką (rzadką) masę. Przesianą mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i kakao. Dodajemy do ciasta i dalej miksujemy. Masa powinna być jednolita, gładka i gęsta (konsystencja budyniu).
Czekoladę kroimy w kostkę (u nas jest to biała czekolada), dodajemy do ciasta, mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Formę do muffin wykładamy kwadratami wyciętymi z papieru do pieczenia. Na każdy kawałek wykładamy płaską łyżkę ciasta, a na nią łyżeczką nakładamy "wyspę" z dżemiku, przykrywając drugą łyżką ciasta.
Tak przygotowane muffiny pieczemy około 22-25 minut. I gotowe!
Czekoladowe ciasto, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, kwaskowa konfitura i smakowite kawałki czekolady tworzą razem wspaniałą całość!
We love cookies! <3
Smacznego!
pyszota! kiedy mogę wpaść na muffina?
ReplyDeleteKiedy chcesz! Kuchnia S&P zaprasza! :-)
Delete