Pomysł na dziś?
Sałatka z bobu!
I choć sezon na świeży bób dopiero przed nami, warto
pomyśleć o nim wcześniej. Warto zasiać go w swoim ogródku warzywnym.
Gwarantuję, że będziecie zadowoleni!
A tymczasem sałatka. Potrzebujemy:
Woreczek bobu mrożonego (ok 500g)
Garść świeżego koperku – też z własnego zielnika
[więcej na fanpage'u Centrum Ogrodniczego Zielony Zakątek]
Sok z połówki cytryny
Szczyptę soli morskiej
Szczyptę świeżo mielonego pieprzu
Oliwę z oliwek
Przepłukany bób wrzucamy do osolonego wrzątku na 8-10 minut.
W tym czasie szatkujemy koperek.
Przestudzony bób wsypujemy do miski, dodajemy koperek,
wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miażdżony pieprz, sól i polewamy oliwą. Wszystko
dokładnie mieszamy.
Dajmy sałatce chwilę, by wszystkie składniki dobrze się „przegryzły”.
Voila!
Doskonały dodatek do każdego obiadu, choć u mnie dziś w
towarzystwie potrawki z indyka oraz kaszy gryczanej nieprażonej. Smacznego! :-)
No comments:
Post a Comment