Wednesday, May 7, 2014

Bób, proszę Państwa!

Pomysł na dziś? 
Sałatka z bobu! 



I choć sezon na świeży bób dopiero przed nami, warto pomyśleć o nim wcześniej. Warto zasiać go w swoim ogródku warzywnym. Gwarantuję, że będziecie zadowoleni!



A tymczasem sałatka. Potrzebujemy:
Woreczek bobu mrożonego (ok 500g)
Garść świeżego koperku – też z własnego zielnika
Sok z połówki cytryny
Szczyptę soli morskiej
Szczyptę świeżo mielonego pieprzu
Oliwę z oliwek


Przepłukany bób wrzucamy do osolonego wrzątku na 8-10 minut. W tym czasie szatkujemy koperek.
Przestudzony bób wsypujemy do miski, dodajemy koperek, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miażdżony pieprz, sól i polewamy oliwą. Wszystko dokładnie mieszamy.
Dajmy sałatce chwilę, by wszystkie składniki dobrze się „przegryzły”. Voila!





Doskonały dodatek do każdego obiadu, choć u mnie dziś w towarzystwie potrawki z indyka oraz kaszy gryczanej nieprażonej. Smacznego! :-)


No comments:

Post a Comment