Saturday, June 14, 2014

Staromodne ciasto rabarbarowe z pikantnym dodatkiem.

Duża ilość dostępnego powszechnie rabarbaru zmobilizowała mnie do zmajstrowania tego oto ciacha. No i wyszło [tata mówi, że smakowite]. Ale żeby nie było zbyt klasycznie postanowiłam trochę urozmaicić smaki i  powstało słodko - kwaśno - pikantne ciasto rabarbarowe. Gwarantuję, że zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia.



Cóż potrzebujemy? 
mąka [500g]
masło [250g]
jajka [3szt.]
cukier biały [150g]
cukier brązowy [3 łyżki]
cukier puder [150g]
świeży rabarbar [ok 1,5kg]
papryka chilli
goździki
cynamon
szczypta soli




Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i cukier (biały) - wyrabiamy ciasto. Staramy się zrobić to dość szybko, by ciasto zbyt mocno się nie ogrzało. Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5h.




Rabarbar obieramy, płuczemy, kroimy w około 5cm kawałki. Cukier brązowy mieszamy z przyprawami.
Gdy nagrzejemy piekarnik do około 200st C, ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Warto jest ciasto ponakłuwać widelcem, by się nie unosiło. Na ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy mieszanką cukru oraz przypraw. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.




Gdy czas pieczenia dobiega końca, pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Gdy masa bezowa będzie gotowa - ozdabiamy nią ciasto. U mnie - staromodna kratka. Wstawiamy na około 10 minut do piekarnika, aż beza lekko się zrumieni.



Voila! I gotowe. Do ciasta można podać lekko słodką, gęstą śmietanę. :-)
Słodko-kwaśno-pikantne ciacho rabarbarowe. Smacznego!


Pozdrawiam Was cieplutko, 
S. 

No comments:

Post a Comment