Sunday, March 10, 2013



Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami, a więc i czas na to, by trochę odświeżyć i odciążyć naszą kuchnię. Na miły początek polecam bardzo lekką i smaczną rybkę - aromartyczną tołpygę, o cytrynowo - ziołowym smaku.








Składniki:
Duży płat tołpygi (ok. 800g)
Cytryna
Garść żurawiny
Olej słonecznikowy
3 ząbki czosnku w łupinach
Rozmaryn
Sól
Pieprz

Opłukany płat tołpygi układamy na posmarowanej odrobiną oleju blasze, skórą do dołu. Obsypujemy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy w cienkie plasterki, układamy na wierzchu. Przekrojone na pół ząbki czosnku układamy na mięsie (łuską do góry), 2 cząstki podkładamy pod spód. Rybę posypujemy posiekanym rozmarynem i żurawiną, skrapiamy oliwą i okrywamy folią aluminiową. Przypominam: błyszczącą stroną do wewnątrz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy około 25-30 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię, by rybka nam się przyrumieniła, a czosnek i żurawina przypiekły.



 Lekka, a zarazem dietetyczna potrawa, do przygotowania w około 45 minut. Podana z roszponką i pieczonymi ziemniaczkami bądź różyczkami brokuła gotowanego na parze z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Smacznego!


P.S. Pozdrawiamy ze studenckiego mieszkania we Wrocławiu! Do usłyszenia już wiosną!
S&P.

No comments:

Post a Comment