Wiosna
zbliża się do nas wielkimi krokami, a więc i czas na to, by trochę
odświeżyć i odciążyć naszą kuchnię. Na miły początek
polecam bardzo lekką i smaczną rybkę - aromartyczną tołpygę, o
cytrynowo - ziołowym smaku.
Składniki:
Duży
płat tołpygi (ok. 800g)
Cytryna
Garść
żurawiny
Olej
słonecznikowy
3
ząbki czosnku w łupinach
Rozmaryn
Sól
Pieprz
Opłukany płat tołpygi układamy na posmarowanej odrobiną oleju blasze, skórą do dołu. Obsypujemy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy w cienkie plasterki, układamy na wierzchu. Przekrojone na pół ząbki czosnku układamy na mięsie (łuską do góry), 2 cząstki podkładamy pod spód. Rybę posypujemy posiekanym rozmarynem i żurawiną, skrapiamy oliwą i okrywamy folią aluminiową. Przypominam: błyszczącą stroną do wewnątrz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy około 25-30 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię, by rybka nam się przyrumieniła, a czosnek i żurawina przypiekły.
Lekka, a zarazem dietetyczna potrawa, do przygotowania w około 45 minut. Podana z roszponką i pieczonymi ziemniaczkami bądź różyczkami brokuła gotowanego na parze z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Smacznego!
P.S. Pozdrawiamy ze studenckiego mieszkania we Wrocławiu! Do usłyszenia już wiosną!
S&P.
No comments:
Post a Comment